Den store guide til 30 års fødselsdag

Findes der noget bedre end en 30 års fødselsdagsfest? Det synes vi bestemt ikke! En 30 års fødselsdag er på mange måde en overgang, hvor fødselaren siger farvel til 20’erne og goddag til 30’erne. For fødselaren kan det være mere eller mindre traumatiserende, da man nu for alvor siger farvel til “ungdommen” og træder ind i de voksnes rækker. Det skal selvfølgelig fejres med et brag af en fest, hvor fødselaren skal fejres på bedste vis. 

Skal du arrangere en 30 års fødselsdag eller med som gæst, så har vi lavet den ultimative side, hvor du kan finde en masse inspiration til 30 års fødselsdag. 

Sådan holder du en mindeværdig 30 års fødselsdag 

Skal du holde en 30 års fødselsdag og lidt i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Jeg anbefaler dig, at det første du gør, er at få styr på, hvilke slags fest du ønsker at holde. Gør dig meget gerne følgende overvejelser?

  1. Hvem vil jeg gerne invitere til festen?
  2. Hvor mange bliver vi til festen?
  3. Hvor skal festen holdes?
  4. Er festen med mad og drikke?
  5. Ønsker jeg en abefest, hygge fest eller en mere traditionel fest?

For at gøre tingene lidt nemmere, vil jeg inddele de potentielle muligheder i 3 kategorier Det findes selvfølgelig også feste, hvor man kombinere to eller alle 3, men for nemhedens skyld tager vi udgangspunkt i disse:

  • Abefesten
  • Hygge festen 
  • Den traditionelle 30 års

Abefesten

Ønsker du at holde en abefest, så er det en rigtig god ide, at du har gjort dig nogle praktiske overvejelser. Først og fremmest, så er det en god ide, at have forsynet festen med rigeligt med øl, vin, shots m.m. (overvej evt. at bede gæsterne tage lidt med selv) 

Når der er styr på drikkevarerne er det en rigtig god ide, at sørger for, at der er nogle forskellige lege og lign. Det bidrager typisk med en helt fantastisk stemning og ikke mindst med til, at få selv de mest “langsom drikkende” personer i selskabet i gang. Du kan finde en helt liste af gode druk og festlege her.  

Hyggefesten

Ønsker du en mere stille og rolig fest, hvor hyggen skal være i højsædet, er lokationen og maden helt afgørende. Du kan med fordel holde festen derhjemme eller booke bord på en hyggelig restaurant og sørger for at I får noget rigtig lækkert mad at spise. Her er det også nærlæggende at tænke i flere retter, da der ikke er noget så hyggeligt, som at sidde omkring et bord og spise noget lækkert mad. Efter maden kan du med fordel arranger en lille selskabsleg, som typisk er god måde, at få alle gæsterne inddraget i fællesskabet. Du kan se mine anbefalinger til selskabslege her. 

En rigtig vigtig ting, hvis du ønsker at holde en hygge-fest, er antallet af deltagere. Det er rigtig svært at holde en hygge-fest, hvis du bliver meget mere end 15-20 personer. Overvej derfor nøje hvor mange du invitere. 

Den traditionelle 30 års fødselsdagsfest

Vi har alle sammen været til de store fester, da far fyldte 50 eller mormor og morfar holdte deres guldbryllup. For rigtig mange er 30 års fødselsdagsfesten, den første store fest, hvor både venner og familie er inviteret fra alle kroge af landet. Holder du sådan en fest, vil din lokation typisk være et forsamlingshus, restaurant eller lign. 

Der vil typisk være en masse praktiske ting i forhold til musik, mad og udsmykning, som skal på plads inden festen, men herefter kan du roligt slappe af og nyde festen. Under denne type fest, vil det nemlig være dine gæster, som typisk vil stå for underholdning i løbet af aften i form af sange, taler og sjove indslag.

Gæst til 30 års fødselsdag?

Er du inviteret til en 30 års fødselsdag og ønsker at gøre lidt ekstra ud af din deltagelse, kan du med fordel arrangere en lille ting for fødselaren. Det kan være i form af en leg, tale eller måske en sang, hvor du kan udtrykke din værdsættelse af fødselaren. Du kan med fordel lige undersøge, hvilke type fest, der bliver afholdt, så du bedre kan tilpasse din underholdning hertil. Skal du skrive en tale eller lave en sang, så kan du med fordel læse vores guides hertil. 

Skriv en uforglemmelig fødselsdagstale og sådan laver du en god festsang.   

En anden god måde, hvorpå du kan vise, hvor meget fødselaren betyder for dig er igennem din gave. Her er der rigtig mange muligheder alt efter din relation til fødselaren. Du kan med fordel tjekke vores mange gode gaveideer ud, hvis du er løbet lidt tør for inspiration.

Gaveideer til hende 30 år og gaveideer til ham 30 år.  

30 års fødselsdag i Jylland

Er du ugift og fylder 30 år, er det med at kigge sig over skulderen. Du vil nemlig være det man i jylland ville kalde for en pebersvend eller pebermø. En helt klassisk jysk tradition, i forbindelse med 30 års fødselsdag, er at give fødselaren en ordentlig røvfuld peber på sin 30 års fødselsdag. Derudover foreskriver traditionen også, at man giver fødselaren en peberkværn, som både kan være en traditionel peberkværn, men også den lidt mere festlige peberkværn i form af en skulptur lavet ud af olietønder. 

Skulpturen kommer i mange forskellige udgave, men skal gerne afspejle fødselaren på den ene eller anden måde. Skulpturen placeres på fødselarens bopæl på dagen hvor han/hun fylder 30 år. Du kan læse mere om traditioner forbundet med 30 års fødselsdag her.