Hvorfor får man peber, når man fylder 30 år?

Det er et spørgsmål, som vi har fået rigtig rigtig mange gange og derfor har vi valgt, at komme med en udførlig gennemgang af traditionen her på siden. Det korte svar til spørgsmålen finde du dog nedenfor.

“Peber gives til ugifte mænd/kvinder, hvis de stadig er ugift på deres 30 års fødselsdag.

OBS! Hvis du er forlovet, når du fylder 30 år, er du stadig kvalificeret til en omgang peber. Se i videoen hvordan Jacob får peber på sin 30 års.

Pebersvend & pebermø

Peber traditionen kan spores helt tilbage til 1500-tallet, hvor betegnelse blev brugt om handelsfolk, der særligt arbejde med krydderier herunder peber. Handelsfolk i denne periode var ofte altid på landevejen og havde ofte forbud mod, at indgå i romantiske forhold. Det betød naturligt nok, at de forblev ugifte og derfor fik betegnelsen pebersvend. I løbet af 1500-tallet udviklede betegnelsen pebersvend sig, hvilket resulterede i, at ordet i slutningen af 1500-tallet var blevet en fælles betegnelse for alle ældre ugifte mænd.

Den kvindelige pendant til en pebersvenden var en pebermø, hvilket begyndte at blive taget i brug i slutningen af 1700-tallet. Ordet var ikke så benyttet, da kvinder typisk gik under betegnelsen gammeljomfru, hvis de ikke havde fundet en ægtefælle. Dette var ofte langt værre for kvinderne, at blive betegnet som en pebermø end det var for mændene at blive betegnet som pebersvend, men datidens samfund, så skævt til begge parter.

ikke-gift-25-30-aars-foedselsdag

Peber traditionen i dag  

Hvor peber traditionen traditionelt set har været forbundet med hånd og generelt ilde set, er traditionen i dag langt mere festlig og munter. Det skyldes primært, at samfundet selvfølgelig har ændret sig siden 1700-tallet, hvor mange i dag både vælger at forblive singler eller vælger ikke at indgå ægteskab med deres partner.

Traditionen er i dag præget af drilleri og spas, hvilket man ser i forbindelse med de flotte og sjove skulpturer, der oftest findes i pebersvenden eller pebermøens indkørsel. Disse skulpturer laves oftest af gamle olietønder og fremhæver ofte en væsentlig interesse eller et udseendemæssig kendetegn ved fødselaren.

Derudover står en 30 års fødselsdag selvfølgelig i pebers tegn, hvilket viser sig i, at pebersvenden typisk modtager en peberkværn eller en anden gave, der har en forbindelse til peber. Det er ligeledes en af traditionens højdepunkter, når pebersvenden skal udsættes for “peber badet”, hvor vennerne typisk indfanger pebersvenden og overdynger ham med kanel. Du kan læse mere om fremgangsmåde hertil under vores guide “sådan giver du peber til din pebersvend”

Vi høre også meget gerne fra dig, hvis du skulle have hørt en anden version af traditionens oprindelse. Du er i så fald velkommen til at skrive til os på info@kanel25aar.dk

Andre læsere har også fundet disse sider nyttige

Peberpakker til 30 års – Bestil din peber her!

Levering i hele danmark 1-2 dage  

Derfor får du kanel, når du fylder 25 år!