Hvorfor får man kanel, når man fylder 25 år?

Du har sikkert hørt om, at man får peber, når man fylder 30. Vidste du også, at at man er berettiget til kanel på sin 25-års fødselsdag? Ifølge traditionen skal både mænd og kvinder overdynges med det velduftende krydderi, såfremt de ikke er gift den dag de fylder 25 år.

Men, hvor stammer traditionen fra, og hvad går den egentlig ud på? Her kan du blive klogere på den sjove kanel-tradition.

Unik dansk kaneltradition

Seniorforsker ved Dansk Folkemindesamling, Caroline Nyvang fortæller, at kanel-traditionen er en unik dansk tradition, som er yngre, end de fleste danskere tror: “Vi har først dokumentation for den fra 1960’erne, da man så de første tilfælde i Nordjylland. Først i 1980’erne havde traditionen bredt sig til resten af landet.”

Hun fortæller endvidere, at der ikke findes mange informationer om traditionen, så man er nødt til at gætte sig frem til, hvad der ansporede nordjyderne til at overhælde de 25-årige ugifte mænd med kanel: “Et bud kunne være, at man ønskede at have en juniorudgave af pebersvendstraditionen. Og så faldt valget altså på kanel”, siger Caroline Nyvang.

Start-kanel-tradition-historie-25

Hvordan opstod kaneltraditionen?

Det er ikke usandsynligt, at kanel-traditionen udspringer af peber-traditionen, som går ud på, at alle mænd og kvinder der er ugifte på deres 30 års fødselsdag skal have peber. Årsagen har sine rødder i historien, og vi skal helt tilbage til 1500-tallet, hvor handelsfolket rejste rundt og solgte krydderier. De var væk i lange perioder, og mange af dem var derfor ikke gift, når de fyldte 30 år.

Deres ungkarle-status fik betegnelsen pebersvend. I dag er der tradition for, at man forærer fødselaren en peberkværn.

Kaneltraditionen en slags overgangsritual

Uanset hvordan man vender og drejer det, så handler kanel-traditionen om at hylde den ugifte fødselar på en drilsk men kærlig måde. Ikke langt fra de traditioner man ser i forbindelse med en polterabend. På et dybere plan kan man anskue det, som en slags overgangsritual. Man fejrer, at vedkommende er ved at træde ind i en ny fase i sit liv.

Overgangsriter har sin oprindelse i religionsvidenskaben og betegner de ritualer der bruges ved forandringer, kriser eller ændringer af menneskers status.

gammel-tid-fashion

Kanelforbindelse i flere mundheld

Ordet kanel/ canelle er af fransk oprindelse og betyder ‘lille rør’. Det aromatiske, brune krydderi er lavet af tørret bark fra det tropiske træ Cinnamomum ceylanicum og forbindes især med julemad og julekager. Efterhånden som kanel-traditionen har vundet indpas i flere dele af Danmark, er der også mange der forbinder krydderiet med fejring af folk, der fylder 25 år.

Der findes flere ordsprog og mundheld, der involverer kanel. Fx. Skidt og kanel, hvor kanel skal opfattes som noget positivt. En anden nordjysk talemåde lyder: ”kvinder skal have kanel til sin hat, hvis hun ikke er gift rettidigt”. Uden at vide, om det har en sammenhæng med traditionen, så kunne det meget vel lyde sådan.

kanel-pulver-stang-Kaneltradition-i-dag

Ugifte 25-årige skal overdynges med kanel

Har du nogensinde befundet dig et sted i det fri med store brune plamager, der ledte tankerne hen på byen bedste bager? Så, har du garanteret været på et spot, hvor en kanelmø eller kanelsvend er blevet grundigt hyldet. Traditionen tro overdynger man nemlig ugifte mænd og kvinder med store mængder kanel, den dag de runder 25 år.

Planlægger du at overraske en ven eller veninde med kanel, så er det en god idé at få styr på reglerne og planen, inden festlighederne går løs.

Fastgør fødselaren og lad løjerne begynde

Ifølge traditionen overrasker man fødselaren, hvorefter man fastgør personen til et træ, lygtepæl eller lignende, så personen er helt og aldeles forsvarsløs, når løjerne går i gang. Herefter er det bare om at indhylle fødselaren i store mængder kanel. Det kan være en god idé at anvende beskyttelsesudstyr, således offeret ikke går kløjs i kanel.

Når der skal købes store mængder kanel, så er det smart at gå efter et billigt tilbud, hvor du samtidig får sikkerhedsbriller og støvmaske med.

Kaneltradition-i-dag

Oppyntning og lækker mad til kanel fejring 

Står du for at planlægge en kanel-fest for en af dine venner, så skal du overveje, hvordan der skal pyntes op. Flag, balloner og bannere er på sin plads, når fødselaren skal hyldes. Hvis du mangler idéer til mad, drikke, events og aktiviteter, så finder du inspiration lige her. Uanset, om du ønsker at overdynge fødselaren i kanel, eller blot markere dagen med en hyggelig fest og et lille brev kanel, så kan du finde inspiration og produkter her på kanel25aar.

Vi høre også meget gerne fra dig, hvis du skulle have hørt en anden version af traditionens oprindelse. Du er i så fald velkommen til at skrive til os på info@kanel25aar.dk

Andre læsere har også fundet disse sider nyttige

Vi levere til hele Danmark – Hurtig levering til hele danmark

Gode ideer til 25 års fødselsdag – Få inspiration til festen og fejringen

Kanel og udstyr til 25 års fødselsdag – Få kanel til danmarks bedste pris