Hvorfor får man kanel, når man fylder 25 år?

Det er et rigtig godt spørgsmål, som altid kommer op, hver gang snakken falder på den efterhånden berygtede tradition, hvor fødselsdagsbarnet, der fylder 25 år, bliver overdynget med kanel. Vi vil i denne artikel prøve at grave en smule dybere i traditionen og forsøge, at give dig det fulde billede af traditionens oprindelse og udvikling.

Men først det korte svar på spørgsmålet:

Du kvalificere dig til en ordentlig omgang kanel, hvis du ikke er blevet gift inden din 25 års fødselsdag.

OBS! Hvis du er forlovet på din 25 års fødselsdag, er du stadig berettiget til at få kanel! Se hvordan Palle’s venner fejrede hans 25 års fødselsdag i videoen til højre.

Hvor opstod kaneltraditionen?

Hvem der i første omgang kom op med ideen om at overdynge fødselsdagsbarnet med kanel, er stadig uvist, men det siges, at traditionen dukkede op i slutningen af 1900 tallet. Traditionen med kanel er derfor ikke synderlig gammel, hvilket rigtig mange ellers fejlagtigt går rundt og tror.

Traditionen med kanel er primært udbredt i Jylland, hvor det især er i Sønderjylland og Nordjylland, hvor traditionen for alvor trives. Faktisk påstår beboer fra begge landsdele, at de opfandt kanel-traditionen.

kanel tradition start

Hvordan opstod kaneltraditionen?

Der er en række gætterier på, hvordan traditionen opstod i sin tid, hvor b.la. et nordjysk mundheld der lyder: ”kvinder skal have kanel til sin hat, hvis hun ikke er gift rettidigt” om mundheldet har en direkte forbindelse til traditionen vides ikke, men det kunne da god lyde sådan.

Hos kanel25år er vores bedste bud, at kaneltraditionen udspringer sig fra den ældre pebertradition, hvor pebersvenden eller pebermø bliver overdækket med peber på deres 30 års fødselsdag. Traditionerne er meget lig hinanden, hvor man typisk også kalder de 25-årige for kanelsvende eller kanelmøer.

Denne tradition opstod blandt de danske krydderisælgere, der havde så travlt med at sælge deres produkter, at de aldrig fandt sig en kone. Derfor opstod traditionen at kaste peber over den ugifte krydderisælgeren for at illustrer hans kærligheden for krydderiet fremfor lysten til at finde en kone.

Generelt har vi i Danmark en tradition for at ”drille”, når det kommer til specielle anledninger. Vi kender b.la. drillerierne fra polterabender og ikke mindst til bryllupper, hvor gommens sokker f.eks klippes af. Vores vurdering går derfor på, at man i forbindelse med fejring af fødselarens kvarte århundrede manglede en aktivitet, der kunne gøre dagen ekstra speciel for fødselaren. Man fandt derfor inspirationen i den ældre pebertradition, hvilket også kunne forklare de mange ligheder mellem de to traditioner.

tidsperioden for kanel traditionen

Kaneltraditionen i dag   

Selvom oprindelsen for kaneltraditionen, er en smule uklar, så lever traditionen stadig på fornemmeste vis og vi oplever generelt en stigning i antallet af 25-årige fødselsdage, der bliver fejret efter kaneltraditionen. Det skyldes i høj grad tilflyttere, fra de førnævnte områder, der tager traditionen med sig rundt i landet. Derfor er det ikke unormalt, at man også i dag kan opleve fødselsdagsritualet på f.eks. Fyn og Sjælland.

Kunne du tænkte dig at lære lidt mere omkring fremgangsmåden, når en person skal have kanel, så har vi også lavet en udførlig guide, der gennemgår alle de steps, du skal huske, når du skal give en ven, kæreste eller lign. kanel.

Du kan med fordel også smutte forbi vores produktside, hvor du finder Danmarks bedste priser på kanel til 25 års fødselsdag

Vi høre også meget gerne fra dig, hvis du skulle have hørt en anden version af traditionens oprindelse. Du er i så fald velkommen til at skrive til os på info@kanel25aar.dk

Andre læsere har også fundet disse sider nyttige

Vi levere til hele Danmark – Hurtig levering til hele danmark

Gode ideer til 25 års fødselsdag – Få inspiration til festen og fejringen

Kanel og udstyr til 25 års fødselsdag – Få kanel til danmarks bedste pris

kanel traditionen i dag