Hvad er en pebersvend og pebermø?

Har du nogensinde hørt udtrykket pebersvend og pebermø og undre dig over, hvor disse udtryk mon stammer fra? Så er du kommet til det helt rigtige sted! I denne artikel går vi nemlig i dybden med de to betegnelser, som bruges til 30 års fødselsdage landet rundt.

En pebersvend er kort sagt en ugift mand i trediverne. Pendanten hertil er er en pebermø, som er en ugift kvinde i trediverne.

Pebersvend og pebermø sådan opstod begreberne  

Pebersvend stammer helt tilbage fra 1500 tallet, hvor datidens krydderisælger ofte blev betegnet som pebersvende. Grundt hertil skulle findes i, at krydderisælgere på det tidsunkt typisk var ugifte, da deres arbejde krævede, at de var meget på landevejen og derfor aldrig fik stiftet en familie. Op igennem årene udviklede betegnelsen, så den snart galte for alle 30 årige ungkarle.

Pebermø blev først gang brugt i 1700 tallet, men det slog sig ikke foralvor fast før i slutningen af tresserne, da kvinderne i Langt højere grad fik de samme samfundsmæssige rettigheder og statusser. Før dette blev en ugift kvinde typysk betegnet som en gammeljomfrue, hvilket var en meget nedladene betegnelse. Fælles for både en pebersvend og pebermø var at der blev set lidt skævt til dem, da de ikke fuldte datidens normere. I dagens samfund møder man rigtig ofte pebermøer og pebersvende, da nutidenssamfund i langt højregrad er bygget på frigjorthed og et opgør med gamle familietraditioner såsom ægteskab. Er du ikke gift, men har en kæreste/forlovede, når du fylder 30 år, er du stadig kvalificeret til en ordentlig omgang peber. Du skal altså være gift før du kan vide dig sikker.

Du kan læse mere omkring traditionen i vores artikel “Peber traditionen 30 år

Pebersvend & pebermø – Sådan skal de fejres!

Ifølge traditionen skal pebersvend og pebermøen fejres  med peber på deres 30 års fødselsdag. Der er typisk tre måder, hvorpå du skal fejre din pebersvend eller pebermø:

  1. Giv en peberkværn i gave.
  2. Byg en peberkværn ud af olietønder.
  3. Overdynge fødselaren med peber.

Traditionen tro får fødselaren altid en peberkværn i gave, der illustere deres nye titel som pebersvend eller pebermø. Der kan også gives andre gaver som f.eks. peberfrugter, chilipeber, pebernødder osv.

En af de mere kreative og visuelle gaver, er den tradtionelle olietønde skulptur, der står udenfor en hver rigtig pebersvend eller møes bopæl. Her er vil skulpturen ofte være et potræt af fødselaren selv, men vi har før set rigtig mange kreative forslag til en sådan skulptur.

Traditionen tro skal pebermøen/svenden selvfølgelig også overdænges med peber. Her hos Kanel25år har vi sørget for den helt store pakke, hvor du både får peber og udstyr, så din pebersvend eller pebermøe, kan blive fejret på bestevis. Du kan ligeledes læse vores guide “sådan giver du peber til en 30 års fødselsdag“, hvis du er i tvivl om, hvordan det nu liges gøres på en ordentlig måde.