Tale til 25 og 30 års fødselsdag 

Er du på udgik efter lidt hjælp til at skrive den perfekte tale til en 25 eller 30 års fødselsdag, men mangler lidt starthjælp? Bare rolig, jeg har stået i din situation, så jeg har samlet de allerbedste tips og tricks til at skrive den perfekte tale til fødselsdagen.

Når du skal skrive en tale, er der nogen ting, som vi lige skal have på plads inden vi skriver.

  1. Hvem er talen til? Søster, kammerat, osv.
  2. Skal talen være sjov, sød eller måske begge dele?
  3. Skal der bruges evt. rekvisitter eller andet for at peppe talen op?

Når vi har fået styr på talens formål, er det tid til, at vi får sat struktur på talen. En tale består typisk af en indledning, en midte og en afslutning.

Talens indledning

Det er altid vigtigt at komme godt fra start og en tale er ingen undtagelse. Typisk vil man altid have lidt nervøsitet, som man lige skal slippe af med, før man for alvor kan udfolde sig. Det er dog rigtig vigtigt, at du fanger folks opmærksomhed med det samme, så glem alt om at bygge langsomt op.

Du kan med fordel starte din tal med at fortælle din relation til fødselaren samt sige nogle ord omkring dagens betydning og hvor glad du er for at være her sammen med dem.

Hvis det bliver en anelse for følelsesladet, kan du også vælge, at åbne talen med en joke eller et citat. Her kunne du f.eks. bruge “Din fødselsdag minder mig om den gamle kinesiske vismand: Ung Ik Mer.” eller med en personlig anekdote, som tilknytter sig til fødselarens stigende alder. 

Vi skal nu til at begive os videre i talen og her kan du med fordel benytte en “tale klassiker”, hvor du referer tilbage det første møde/minde med fødselaren. Det kunne f.eks. lyder således: “Kære Lasse, det er jo efterhånden en del år siden, at vi mødtes på X, hvor mit førstehåndsindtryk af dig var X. Jeg kan særlig huske dengang, hvor du X

Talens midte 

Efter din indledning bevæger vi os nu videre til talens hovedmenu. Her er det en rigtig god ide, at have brainstormet over nogle oplevelser/emner og lign. som du gerne vil ind på. Du kan med fordel gøre dig følgende overvejelser:

  • Hvilke gode historier har du om fødselaren? Det kan både være sjove oplevelser du har haft med fødselaren, gerne hvor han/hun har gjort sig lidt til grin, men også være historier, hvor fødselaren virkelig har været der for dig. Vær sikker på, at de historier du fortæller også er nogen, som fødselaren gerne vil have frem.
  • Hvilke højdepunkter har der været i fødselarens liv. Det kan være alt fra job, hobbyer, kærester, barn osv.
  • Hvad håber du for fremtiden? Både for fødselaren selv og jeres forhold fremadrettet.

Skriv gerne stikordene ned, så du har mulighed for løbende at kigge på det imens talen skrider frem. På denne måde er du sikker på, at have en masse godt indhold at bruge i talen, men også sikker på, at du ikke glemmer noget vigtigt, som du ellers ville glemme at få med.

Pas på med at gøre din tale alt for lang og skær alt det overflødige snak væk. Sæt dig meget gerne i de andres gæsters sted. Hvad ville du selv finde sjov og interessant, hvis du var dem.

Hold meget gerne dine tale nede på omkring 5-10 min. da længere talere typisk begynder at miste folks opmærksomhed.

Talens afslutning  

Talens afslutning er lige så vigtig, som talens start og skal din tales huskes som en god tale, er det afgørende, at du får sluttet ordentligt af. De fleste taler har typisk givet lidt røg til fødselaren, hvor sjove og pinlige historier er blevet delt med resten af selskabet. Brug derfor gerne afslutningen på, at sætte nogle ord på personens betydning for dig og dine håb for jeres fremtid sammen. Det giver talen en god kronologisk afslutning, som leder dig over til, at du beder selskabet rejse sig og udråbe et 3 foldigt leve for fødselaren.

Er du ikke så meget til det følelsesladet, så kan du også i afslutning slutte af med et citat “Mange fødselsdage er godt for dit helbred. Studier har vist at folk med mange fødselsdage lever længere.”

Jeg håber du kunne bruge mine tips og trick og ønsker dig held og lykke med talen. Det vil uden tvivl betyde rigtig meget for fødselaren.

Andre fandt også disse sider interessante

Underholdning til 30 års fødselsdag  / Inspiration til 25 års fødselsdag / Gaveideer til hende 25 og 30 år  / Gaveideer til ham 25 og 30 år