Underholdning til 30-års fødselsdag

Står du skal og holde en 30-års fødselsdag, men er lidt i tvivl om, hvilke underholdninger der skal være til festen? Bare rolig, hos Kanel25år har vi lavet den helt store underholdnings guide til 30-års fødselsdag. Vi hjælper dig med alt fra de indledende overvejelser til konkrete forslag til festlege, som er et sikkert hit hos gæsterne.   

Hvem kommer til festen?

Inden vi kommer til de konkrete festlege og indslag, vil jeg anbefale, at du tager stilling til de nedenstående punkter, da det er overvejelser, som enhver vært skal tage stilling til inden festen skal afholdes. Tjek også gerne vores store 30 års fødselsdags guide for hjælp til planlægning.

  1. Hvor mange gæster er der inviteret?
  2. Hvor skal festen holdes? Ude, inde, småt stort
  3. Kender gæsterne hinanden eller der mange der skal introduceres til hinanden?
  4. Hvilke stemning ønsker du til festen? Hygge, formel, skæg og ballede.
  5. Hvornår på året skal festen afholdes.
  6. Budget, hvor stort et budget har du til festlighederne?

Efter du har taget stilling til overstående, er vi nu klar til at tage et kig på underholdningen til festen.

Vi har inddelt de forskellige festindslag i forskellige kategorier, så du nemmere kan finde netop den underholdning, som passer til dit arrangement.

4 hyggelige selskabslege

Her har vi samlet 6 klassiske lege, som alle er rigtig gode til fester og selskaber. Fælles for alle legene er, at de er gode til mange mennesker, samt rigtig gode til at føre mennesker sammen. Holder du derfor en fest, hvor der er mange, der ikke kender hinanden, så er disse lege en rigtig god ice-breaker.

  1. Margretheskål
  2. Note på din plads
  3. Tegn og gæt
  4. Quiz

Margretheskål

Legen er en af mine personlige favoritter og bliver ofte hevet frem, når min omgangskreds og jeg er til større selskaber. Legen er rigtig god, da der ikke er noget max eller minimum på antallet af deltager. Legen foregår typisk ved, at man inddeles i to hold, hvor hver deltager for 3 lapper papir, hvor de skal skrive en kendt person på hver af dem. Du kan skrive både nulevende, døde og fiktive personer, den eneste regl er bare, at det skal være personer, som hele selvskabte skal kende. Herefter ligger man alle sedlerne i en magretheskål, hvorefter sedlerne blandes godt sammen

  • Deltagere: Ubegrænset
  • Rekvisitter: Margretheskål / kuglepind og papir
  • Kommentar: God til folk der ikke kender hinanden.

Sådan forløber Margretheskål

Runde: 1

Spillet starter ved at en deltager fra det ene hold trækker en seddel fra skålen og skal nu beskrive personen på sedlen uden at sige den pågældendes navn. Det er nu op til de andre på holdet at gætte personen på sedlen. Gætter holdet rigtig får de et point og mimeren må tage en ny seddel op fra skålen og begynde igen. Hvert hold har 60 sek. til at gætte flest mulige personer fra skålen, hvorefter turen skifter til næste hold. Dette forsætter indtil hele skålen er tømt, hvorefter hvert hold får deres point noteret. Alle selderne ligges tilbage i skålen igen og vi er klar til runde 2.

Runde: 2

Runde to forløber fuldstændig som runde et, bare med den væsentlige forskel, at man nu kun må sige ET enkelt ord om den pågældende person. Siger man mere end et ord eller gestikulere for meget, er sedlen tabt og en ny seddel skal trækkes.

Runde: 3

Sidste runde foregår på samme maner, her må man bare kun mime personen, der skal gættes. Ellers er det helt samme fremgangsmåde, som de andre runder. Spillet afsluttes herefter, hvor alle pointe bliver talt op og et vinderhold kåres.

(Note) Der er forskellige regler i forhold til om ens tur slutter, når skålen er tom. Vi plejer at spille med, at runden er slut, så snart skålen er tom, men man kan også stoppe tiden, hvis man synes det er mere fair for det pågældende hold. Alt efter temperament er det en god ide at afklare inden start ?

Ordre under tallerkenen

Der findes rigtig mange versioner af denne leg, så hver ikke bange for at ændre lidt i tingene, hvis det passer ind til din fest. Jeg er personlig ret stor fan af to versioner, som passer godt til forskellige fester. Jeg vil starte med den mere tilbagelænet og afslappet, som jeg har valgt at kalde ”DU SKAL”

  • Deltagere: Ubegrænset
  • Rekvisitter: Kuglepind og papir
  • Kommentar:  ”DU SKAL” er god til folk der ikke kender hinanden og ”DU ER” er bedst til folk, der kender hinanden rigtig godt.

Sådan forløber ”DU SKAL”

Legen går ud på at du, under alle gæsternes tallerkner, gemmer en ordre som gæsterne skal udføre i løbet af festen. Dette kunne f.eks. være ”Hold en tale til fødselaren”, ”Sørg for din sidemands glas aldrig er tomt” eller ”Skål med hele festen hver 30 min” kun fantasien sætter grænser for de sjove indspark, som de forskellige gæster kan komme med i løbet af festen.

Sådan forløber ”DU ER”

En anden version af legen er en udgave som jeg kalder ”DU ER”. Legen går ud på, at du under din tallerken får tildelt en personlighed, som du skal spille igennem hele festen.  Der følger typisk en beskrivelse af din karakter, historie og din relation til resten af festens deltager. Eksempler på karakterer kunne være ”Den hadske ekskone”, ”Den stive onkel” eller ”Bedstefar med slav i”. Husk at få lavet en fed historie karakkerne i mellem, da det virkelig skaber et sjovt og uforudsigeligt arrangement.

Tegn og gæt

  • Deltagere: Ubegrænset
  • Rekvisitter: Kuglepind, papir, ur / Evt. tegn og gæt spillet
  • Kommentar:  Rigtig godt spil til at lære hinanden at kende på en sjov og underholdende måde.

De fleste kender tegn og gæt, men har du rent faktisk spillet det? Spillet er helt genialt til festlige anledninger, hvor der er garanti for gode grin, når gode og mindre gode tegnere udfolder deres talent. Spillet kommer i en helt klassisk udgave, med spillebræt, timeglas og spillekort, men man kan også sagtens lave sin egen udgave. Spillet foregår ved at man inddeles på forskellige hold, hvorefter en person fra holdet trækker et kort, som personen skal tegne. Det er nu op til de resterende på holdet at gætte hvad personen tegner hurtigst muligt. Gætter holdkammeraterne tegningen indenfor tiden får holdet 5 point. Hvis holdet ikke gætter det, får modstanderholdet lov til at gætte. Gætter de rigtigt får de 2 point.

Man kan sætte tiden som man vil, men traditionelt set plejer man at have 60 sek. at gætte i.

Quizzer

  • Deltagere: Ubegrænset
  • Rekvisitter: Kuglepind, papir, ur / Evt. tegn og gæt spillet
  • Kommentar:  Er gode til alle slags arrangementer

At lave en quiz er en klassiker, når det kommer til underholdning til festen. En quiz kan komme i rigtig mange afskygninger, hvilket gør den perfekt til langt de fleste fester. En helt klassisk udgave er at lave en quiz om fødselaren, på den måde kan alle være med og det giver typisk en rigtig sjov og god stemning.

Spørgsmål til en sådan quiz kan være mange f.eks. ”Hvor mange x-kærester har X haft”, ”Hvad er X’s livret” eller ”Hvilke dumhed er X mest flov over”.
Husk at fødselaren også skal synes det er sjovt, så tag lige temperaturen på ham/hende inden quizzen går i gang.

Indslag til festen

Skal du holde en fest, med 30 retter menu, live musik, bordplan osv. skal du nok ikke planlægge for mange indslag, da det traditionen tro, er gæsterne, der bidrager med dette. Læs evt. vores guide omkring de forskellige typer af fest her. Er du tværtimod gæst til en 30 års fødselsdag, hvor overstående er tilfældet, ville et festligt indslag bestemt være på sin plads, hvis du har en tæt relation med fødselaren. Traditionelt set er der 3 forskellige indslag, du kan lave:

  1. Hold en tale
  2. Synge en sang
  3. Lave et indslag i form af en leg eller lign.

Du kan selvfølgelig også kombinere en eller flere af overstående, men typisk vil de fleste ting gå under disse kategorier.

Ønsker du at holde en tale, så har vi lavet en udførlig guide til den gode tale. Vi har også lavet en guide til dig, der ønsker at lave og synge en sang til fødselaren.

Inspiration til gode fødselsdagsindslag

Er du ikke den store sanger og er det at holde en tale ikke lige dig, så er der heldigvis en masse andre muligheder, hvorpå du kan lave lidt sjov og spas for fødselaren. Vi har samlet 4 bud på indslag, som vi selv har haft rigtig god succes med til de forskellige fester. Husk endelig at tilpasse legene, så de passer lige præcis til dig og din fødselar.

Video og billeder af fødselaren

Lav en sød video og powerpoint præsentation af fødselaren, hvor du deler de mange dejlige oplevelser og god historier fra jeres liv sammen. Den er bedst egnet, hvis du har kendt fødselaren fra barnsben og har en masse gode historier og billeder fra jeres tid sammen.

Udfordringslegen

Det her er en af mine personlige favoritter, da den kan bruges i rigtig mange forskellige sammenhænge. Legen går meget simpelt ud på at lave en række udfordringer, som fødselaren skal udsættes for. Her har du en god mulighed for at tage fat i nogle af de ting, som fødselaren har pralet med i løbet af året.  Har fødselaren f.eks. pralet med hvor hurtigt han/hun kan bunde en øl eller at de hvert fald godt kan vinde Hvem Vil Være Millionær, så er det nærliggende at tage op her.

Du kan også vælge at peppe udfordringen lidt op ved at inkludere en modstander fra festen, som skal konkurrere mod fødselaren.

Hvad gjorde fødselaren?

En rigtig sjov leg, hvor festen deltager skal gætte, hvordan en historie fra fødselaren liv ender. Legen går ud på, at du fortæller en sjov/pinlig/awesome historie fra fødselarens liv, men lige når tingene bliver spænende stopper du historien for at spørger gæsterne ”Hvad gjorde X så?

Her skal du have forberedt 3 forskellige scenarier, hvorefter gæsterne skal stemme på, hvilke scenarier de tror er det rigtige. Placer gerne 3 forskellig farvet papir hos gæsterne, så de hurtigt kan indikere, hvilke historier de tror er den rigtige.

Når alle har stemt, kan du med fordel lade fødselaren fortælle det rigtige scenarie.

Gavekurven

Gavekurven fungerer bedst, når fødselaren har en stor ting, som venter lige om hjørnet. Dette kunne f.eks. være et nyt job, en rejse eller måske at finde sig en kæreste. Her har du, som den betænksomme person du er, lavet den ultimative gavekurv til lige netop den ”udfordring”. Skal personen f.eks. ud og rejse, kan du f.eks. fylde kurven med kort, hobbykniv, plaster og andre sjove ting, som personen helt sikkert for brug for, da de er håbløse til at finde vej, altid glemmer sine ting og altid kommer til skade.

6 gode druk-spil til festen

Øl-kroket

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg er KÆMPE fan af øl-kroket! Spillet er fantastisk underholdende og et spil, hvor der er plads til mange deltagere. Samtidig kan både folk der drikker alkohol og ikke drikker alkohol deltage på lige fod.

  • Deltagere: 4 køller i et sæt (Max 3 personer pr. kølle)
  • Rekvisitter: Kroketsæt / Rigeligt med drikkevare / Græsplæne
  • Kommentar:  Fint spil til både folk, der ønsker at drikke alkohol og ikke.

Sådan forløber øl-kroket

Spillet kommer med 4 køller, som fordeles på de 4 hold. Der kan som udgangspunkt være et ubegrænset antal deltager på hvert hold, men min personlig erfaring er, at 3 personer pr. hold er max. Når holdene er lavet og banen sat op, er du klar til at gå i gang med spillet.

Reglerne er fuldstændig som i det traditionelle kroketspil bare tilsat et par festlige tilføjelser.

  1. Du skal altid have en øl på hånden!
  2. Når du har tømt din øl, må du placere dem som blokade på banen. Der skal dog altid være et krokethoved afstand mellem dåsen og evt. effekter på banen (porte, kugler osv.)
  3. Rammer du en dåse/blokade, skal du have en ekstra øl på hånden. Øl’en må gerne fordeles b.la. de andre holdkammerater, dog skal øl’ene altid være lige fordelt på holdet.
  4. I tilfælde af spildt øl, snyd eller andet, kan der gives straf i form af slurke, shorts eller øl på hånden.
  5. Før en vinder kan kåres, skal holdet have drukket alle deres øl på hånden.

Reglerne ovenfor er de simple øl-kroket regler, som vi I min vennegruppe har gode erfaringer med.

Øl-bowling

Øl-bowling er en rigtig festival klassiker, som de fleste har oplevet enden som tilskuer eller deltagere. Holder du en rigtig sommerfest, så kan du med fordel smide øl-bowling på som underholdning. Spillet er ret genialt, da det ikke kræver den store forberedelse eller særlig mange rekvisitter, du kan derfor forholdsvis hurtigt sætte spillet op.

  • Deltagere: 4 deltagere + 1 dommer
  • Rekvisitter: 4 havestole / Bold / Rigeligt med drikkevare
  • Kommentar:  Et rigtigt sjovt spil, der også er rigtig publikumsvenligt

Sådan forløber øl-kroket

Spillet begynder ved at lave to hold med to på hvert hold. Herefter placere hvert hold en øl mellem deres to stole, som er modstanderens mål-øl. De to hold skiftes nu til at forsøge at vælte modstanderens øl med bolden. Får et af holdene væltet øl-dåsen får de 1 point, mens modstanderholdet skal drikke øl’en. Modstander holdet må herefter smide den tomme dåse på banen, som en blokade, men den skal kastes over midterlinjen før den er gældende.

Derudover er der en række klassiske regler, der følger med spillet:

  • Man spiller typisk til 3 eller 5 point, men i bestemmer selv, hvor meget I vil spille til.
  • Dommeren bestemmer alt og kan fri uddele straftåre til deltagerne
  • Du skal spørger dommeren om alt eller risikere du straftåre. Det varier fra dommer til dommer, hvor meget man må uden at spørger.
  • Hvis man bowler og bolden ikke rammer sin egen banehalvdel, er der dømt air-ball og skuddet annulleres. Dommeren vil typisk tildele en straf til kasteren af en air-ball.
  • Går du igennem målfeltet (Mellem de to stole), vil der typisk blive kaldt straf – Dommeren vælger suverænt, hvor mange tårer straffen skal bestå af.

Ekstra regler

  • Der kommer spyd! (Deltagerne skal hurtigst muligt smide sig på jorden. Holdet der sidst for lagt sig ned får strafslurke)
  • Kaptajn! (Begge hold skal poserer hurtigst muligt via deres stol som Captain Morgan, sidste mand får strafslurke)
  • Overfald! Hvis der er nogen, der går ind over banen, skal deltagerne hurtigst muligt overfalde denne person. Vi foreslår at overfalde med en kræmmer. Sidste overfalder for straftår
  • Hitler / Drage! Når dommeren råber et af disse ting, skal deltagerne hurtigst muligt gemme sig bag deres stol. Sidste man til at gemme sig får straftår.
  • Sex-stilling! Deltagerne skal hurtigst muligt lave en sex-stilling sammen med deres partner, holdet der sidst får lavet en stilling eller som dommeren vurdere dårligst får strafslurke.

Øl-stafet

En rigtig party-starter kunne være en god omgang øl-stafet. Øl-stafet kommer i mange forskellige varianter, så tilpas det endelig, så det giver bedst mening til din fest.

  • Deltagere: Ubegrænset
  • Rekvisitter: Start og målstreg / Rigeligt med drikkevare
  • Kommentar:

Sådan forløber en øl-stafet

Stafetten er dejlig simpel, du har et startpunkt og et sted, hvor øl’en er placeret. Reglerne er ganske simpel, hver deltager løber op til øl’en, drikker den så hurtigt de kan, drejer herefter 10 gange rundt om øl’en, hvorefter deltageren løber hurtigst muligt tilbage igen og klapper sin holdkammerat i hånden, hvorefter det er næste deltageres tur. Første hold der har alle deltagerne tilbage vinder stafetten.

Beer-pong

Deltagere: 4
Rekvisitter: 12 glas + 2 vandskåle / 2 øl pr. hold / Et bord / 2 bordtennisbold
Kommentar: En rigtig klassiker, der også er utrolig publikumsvenligt

Beer Pong er et drukspil, hvor formålet er at ramme modstanderens glas med en bordtennisbold. Man spiller 2 mod 2, hvor hvert hold skiftes til at skyde. Hvis bolden lander i en kop, skal det forsvarende hold fjerne den fra bordet og drikke øl’et i glasset. Man spiller indtil et hold har ramt alle modstanderens 6 glas, hvorefter de vinder spillet. Det tabende hold skal herefter drikke det vindenes holds glas.

Klassiske regler til beer-pong

  • Albue (Deltagerens albue må ikke overskride bordkanten, når der skydes)
  • Bounce (Rammer bolden bordet, hvorefter den hopper op i glasset tæller skuddet dobbelt. Holdet der forsvare må dog slå bolden væk, så snart bolden har ramt bordet)
  • Pust (Drejer bolden rundt i glasset, må det forsvarende forsøge, at puste bolden op)
  • Ryk rundt (Under spillet må hvert hold bede modstanderholdet rykke glassene rundt 1 gang)

Flip the cup

Deltagere: Ubegrænset
Rekvisitter: glas svarende til antal deltagere / Drikkevare / Et bord /
Kommentar: Du kan I teorien være et ubegrænset antal deltager til denne leg.

Flip the cup går ud på, at få drukket og flippet sin kop hurtigst muligt, hvorefter turen går videre til den næste på holdet.

Sådan forløber flip-the-cup

Man spiller to hold med hinanden, som er placeret på hver side af bordet. Kopperne sætte op på stribe med en deltager foran hver kop. Alle kopperne fyldes med en aftalt mængde øl/cider eller andet. Når startskudet lyder begynder første mand på holdet at drikke sin kop. Så snart koppen er tom, må han begynde at flippe sin kop.

Du flipper din kop ved at placere bunden af koppen på kanten af bordet, hvorefter du bruger din pegefinger til at slå koppen rundt. Du har ubegrænset antal forsøg til at vende koppen rundt. Du har klaret din runde, når koppen står med bunden i vejret. Næste deltager på holdet begynder herefter sin tur.

Vinderholdet er det hold, som hurtigst får vendt alle der kopperne rundt.

Buffalo

Deltagere: Ubegrænset
Rekvisitter: Evnen til at tænke hurtigt / Drikkevare /
Kommentar: Du kan I teorien være et ubegrænset antal deltager til denne leg.

Sådan forløber Buffalo

I Buffalo spiller man alle mod alle. Spillet starter med, at alle deltagerne placerer sig i en cirkel, så alle kan se alle. Spillet går ud på, at tælle op til 21, det går man ved at sige 1 og slå sig på den enden den venstre eller højre skulder. Alt efter hvilke skulder man slår sig på, vil det være henholdvis spilleren til højre eller venstre side, der har næste tur. Denne spiller vil efterfølgende sige 2 og igen vælge en skulder.

Når man op til tallet 7, skal personen ikke slå sig på skulderen, men i stedet for at pege på person til højre og venstre for sig. Det er nu den person, som den nederste arm peger på, som skal forsætte.

Dette gentager sig ved tallet 14, hvor det i stedet for, er den øverste arm, der bestemmer vis tur det er.

Spillet slutter når man når 21, hvor man i stedet for tallet 21 siger Buffalo og peger med ”sine horn” på den person, der skal bunde sin drink. Denne person får efterfølgende lov til at tilføje en ny regel i spillet på et af de fri tal.

Underholdning til den ugifte 30-årige.

Er fødselaren ugift på sin 30-års fødselsdag, er der nogen traditionelle ting, som bare høre sig til, når man holder 30 års fødselsdag. Her taler vi selvfølgelig om pebertraditionen, hvor fødselaren traditionelt set bliver kaldt pebersvend eller pebermø.

Traditionen foreskriver at venner og familie laver en skulptur, som de placerer på fødselarens adresse. Skulpturen bliver traditionelt set lavet ud af olietønder og skal gerne afspejle et eller andet ved fødselaren. Da min kammerat Anders fyldte 30, lavede vi f.eks. en kampvogn, da afspejlede hans job i militæret.

Udover skulpturen tilsiger traditionen også, at fødselaren, skal have en ordentlig omgang peber. Hvis du selv er fyldt 25 år, kender du sikkert kaneltraditionen, hvor fødselaren bliver overdænget af kanel. Det er fuldstændig det samme her, bare med peber!

Overvejer du at give din fødselar peber? Vi har samlet en komplet pakke med alt, hvad du skal bruge lige her!