Sang til 25 og 30 års fødselsdag
Rigtig mange forbinder en festsang med sin mormors 80 års fødselsdag eller forældrenes sølvbryllup, men så trist og kedeligt behøver det slet ikke at være. Tværtimod så kan en sang være en rigtig party-starter, hvis man forstår at gøre det rigtigt. Vi vil I denne artikel forsøge at hjælpe dig til at lave den helt rigtige sang til en 25 eller 30 års fødselsdag.
Indledende overvejelser til sangen
Inden du begynder at kaste dig ud i sangskriveriet, er det en rigtig god ide, at gøre dig nogle tanker omkring, hvad sangen skal gøre for festen/fødselaren.
- Skal sangen handle om fødselaren eller være en mere generel stemningssang?
- Hvis sangen skal handle om fødselaren, hvilket budskab skal sangen i såfald have. F.eks. gøre fødselaren til grin, fortælle hvor meget du holde af ham/hende eller måske en kombination af de to?
- Hvilke type fest bliver der afholdt? Tag lige temperaturen på festens deltager inden du kaster dig ud i alt for sprælske vers/sange.
- Hvem skal synge sangen? Skal alle gæsterne synge med eller en kun en bestemt udvalgt skare.
- Hvornår skal sangen synges?
Sådan skriver du en god sang til 25 og 30 års fødselsdag
Nu har vi fået klaret de indledende overvejelser og skal igang med at skrive vores sang. Det første du skal være opmærksom på, er at en festsang ikke skriver sig selv og du skal gerne bruge et par timer eller mere på den. Sæt derfor gerne en eftermiddag af til det og find en god sparringspartner, som kan hjælpe dig i processen.
1. Vælg en melodi
Det første vi skal have styr på, når vi skal skrive en sang er vores melodi. Melodien er super vigtig da det er den der sætter stemning og tempoet for vores sang. Vælger du en rolig melodi, vil du få en mere rolig stemning, mens en hurtigere melodi giver en mere festlig stemning. Jeg vil derfor altid anbefale at vælge en hurtig melodi, at tage udgangspunkt i.
Derudover er det en rigtig god ide, at vælge en velkendt melodi, som de andre gæster i selskabet også kender. Det er især en god ide, hvis du ikke ønsker at synge hele sangen selv eller have for mange uforudsete hak i sangen.
Du kan med fordel benytte en af disse melodier:
- I en kælder sort som kul
- På loftet sidder Nissen
- Se her kommer mutter med kost og spand
- Du må få min sofacykel, når jeg dør.
- Hammer hammer fedt
- Jeg har min hest jeg har min lasso
- Tag med ud å fisk
- Alle Sømænd er glade for piger
- Du er min øjesten
2. Lav en liste med de ting, du gerne vil sige i sangen
Når melodien er fundet, er fundamentet for din sang lagt og vi skal til at bygge sangen op. Her er det en rigtig god ide, at lave en liste over de ting, som du gerne vil sige i sangen. Det kan både være søde eller pinlige ting, som alle kan give fødselaren og gæsterne et smil på læben.
En god regel, når du skriver en sang, er at tænke i rim, da det skaber en mere flydende sang. Der hjælper dig ligeledes også med skriveriet, da du altid kender slutning på hver linje. Det kunne eksempelvis lyder således: “Du er dejlig, du er sej, du er lige noget for mig” eller “Nu skal vi holde fest og dig som vores æresgæst”
3. Hvordan skal sangen præsenteres/udføres
Sangen er nu klar og vi skal gøre os nogle overvejelser til, hvordan den skal udføres. Helt traditionelt set kan vi i løbet af festen dele sang rundt og kalde til fællessang, men vi kan også skrue lidt mere op for festen.
Jeg har personligt rigtig gode erfaringer med, at dele festen op, så forskellige grupper synger forskellige dele af sangen. Dette virker selvfølgelig bedst, hvis sangen også er tilpasset hertil. En opdeling vi har brugt flere gange, er at dele op mænd og kvinder op, hvor kvinderne synger et vers tilpasset dem og omvendt. Det giver en rigtig god dynamik og typisk mulighed for at lave en rigtig sjov sang.
Vi håber du kunne bruges vores tips og tricks og ønsker dig held og lykke med sangskriveriet.
Andre fandt også disse sider interessante
Underholdning til 30 års fødselsdag / Inspiration til 25 års fødselsdag / Gaveideer til hende 25 og 30 år / Gaveideer til ham 25 og 30 år